Lasdraad

Lassen met een elektrode

Posted on Posted in Tip

Een korte benaming voor elektrode lassen wordt ook wel MMA lassen genoemd (Manual Metal Arc) en booglassen met beklede elektrode (BMBE). Het valt op dat er gewerkt wordt met afsmeltende laselektroden. Er wordt een elektrische boog tussen de elektrode en het werkstuk getrokken door deze tegen het materiaal aan te strijken. Je kunt dit vergelijken alsof je een lucifer aansteekt. De elektrode zal smelten, deze bestaat uit een mantel en een kerndraad. Het materiaal in de kerndraad is je lastoevoegmateriaal, de gassen die in de bekleding zitten en bij het lassen vrijkomen zorgen dat de boog stand houdt Door deze manier van lassen heb je geen apart beschermgas nodig. Als het laswerk is afgekoeld verwijder je de slak met een blokhamer. 

Alleen gebruiken bij korte overspanningen

Voor korte lasverbindingen is elektrode lassen zeer geschikt. Moeten er flinke stukken worden gelast is de methode niet zo goed geschikt, het vervangen van de elektroden vertraagt het lasproces aanzienlijk. Ook het weghalen van de slak na het lassen kost veel tijd, in de industrie wordt deze manier van lassen ook niet veel gebruikt. Voordeel is wel dat je deze las in alle denkbare posities kunt gebruiken, moet je op moeilijk bereikbare plaatsen lassen dan is de methode wel uitermate geschikt om te gebruiken. Vaak zijn reparaties moeilijk uit te voeren op plaatsen waar je niet gemakkelijk bij komt, gebruik dan laselektroden. Geschikt voor mobiel gebruik binnen en buiten.

Laselektroden

We kunnen dus concluderen dat het lassen met elektroden voor en nadelen heeft:

  • geschikt voor korte lasverbindingen
  • iedere positie kun je lassen
  • voor moeilijk bereikbare plaatsen
  • voor binnen en buiten

Nadelen zijn er helaas ook:

  • niet geschikt voor lange lasverbindingen
  • weghalen van de slak kost veel tijd
  • vervangen van elektroden vertraagt

Je hebt tijdens het lassen met laselektroden constante stroom nodig, naast het lasapparaat moet je ook beklede elektrode hebben. Deze elektroden zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, waarschijnlijk is jouw lasapparaat ook geschikt voor een laselektroden tot een bepaalde diameter. De bekleding kun je onderverdelen in grofweg drie groepen: rutiel, cellulose en basisch. 

De verschillende soorten laselektroden in het kort

Een elektrode die met rutiel bekleedt is wordt in de meeste gevallen gebruikt, en dat is niet voor niets. Met deze elektrode kun je zeer eenvoudig in iedere denkbare positie lassen, de verbindingen zijn sterk en las je met weinig spetters wat ook niet onbelangrijk is. De elektrode gebruik je voor ongelegeerd staal. Basische elektroden maken de las zeer sterk en zorgen voor een lage mate van broosheid in de las. De elektrode is wel lastiger te lassen dan een rutiel elektrode. De slak is niet eenvoudig te verwijderen, ook het eindresultaat is niet zo mooi als bij een andere elektrode. Voor laaggelegeerd staal lassen, dan zijn de  laselektroden wel uitstekend geschikt. 

Cellulose elektroden zorgen voor veel rook en spetters door de aanwezig van het cellulose in de elektroden. Erg handig is het niet maar het zorgt er wel voor dat je in elke positie kunt lassen, en in een rap tempo wat ook zijn voordelen heeft. De las is ook minder gevoelig voor roestvorming omdat deze diep is.Voor pijpleidingen worden cellulose laselektroden vaak gebruikt. Iedere laselektrode heeft zijn voor en nadelen tijdens en na het lassen. Waar de ene las een perfecte afwerking heeft, is de andere las weer zeer sterk en kan beter tegen roest. Bewaar de elektroden altijd op een droge plaats en let op beschadigingen.

Laselektroden

Kun je met iedere elektrode alles lassen?

Het soort bekleding op je elektrode bepaald welk materiaal je ermee kunt lassen. Wanneer je terug gaat naar de basis kun je met laselektroden ieder materiaal met elkaar verbinden behalve aluminium. Natuurlijk is het wel van belang welke elektrode je gaat gebruiken bij het lassen. Verschillende materialen vragen ook om verschillende soorten elektroden. Met de dikte van het materiaal moet je ook rekening houden, voor dunne platen is elektrode lassen niet geschikt. Dit komt omdat de manier van lassen nogal grof is en het materiaal snel kan verbranden.

Lassen als hobby

Tegenwoordig lassen veel mensen, waar het vroeger alleen werd gebruikt in de industrie of in de bouw last iedereen tegenwoordig iets aan elkaar. In de schuur in de tuin wordt tegenwoordig door heel veel hobbyisten wel iets met elkaar verbonden, of om in huis te gebruiken of voor het werk. Mensen onderwijzen zich met betrekking tot het lassen en weten in de meeste gevallen wel wat niet en wat wel kan. De verschillende lasapparaten maken het ook eenvoudiger, de verschillende laselektroden kunnen in de meeste gevallen met een apparaat worden gelast. Tenzij de diameter van de elektrode niet afwijkend is.

Geliefd bij heel veel klussers en professionals

Bij veel mensen, niet alleen de professionals is lassen met laselektroden erg populair. Voor mensen die af en toe lassen voor de hobby zijn er kleine verpakkingen met elektroden te koop, las je veel of iedere dag voor je werk dan zijn er uiteraard verpakkingen beschikbaar voor de professionele lasser. Omdat je geen gebruik maakt van beschermgas is het uitstekend toe te passen in de open lucht. Wat ook meewerkt is het lasapparaat wat vrij compact is, eenvoudig om mee te nemen op klus en voor in de schuur. Aan de meeste lasapparaten kan ook niet veel kapot, een mooi bijkomend voordeel voor degene die veel moet lassen.

Laselektroden

Een mooie las hoe doe je dat?

Door gebruik te maken van de TIG techniek krijg je een zeer mooie las als resultaat. Gebruik je bij het lassen toevoegmaterialen dan heb je beide handen nodig met het lassen, het is niet gek dat deze techniek daarom een van de moeilijkste is in de laswereld. Nadeel van deze techniek is wel dat het erg tijdrovend is, maar als je eenmaal klaar bent heb je wel eer van je werk. De las is mooi, dit bereik je niet met een ander soort lastechniek. Je kunt heel erg gecontroleerd te werk gaan omdat je het toevoegmateriaal zelf aanbrengt. Alle materialen die smelten kunnen door middel van de TIG techniek aan elkaar worden verbonden. Vonken en spetters ontstaan niet tijdens het lassen waardoor je een schoon proces hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *